5 hapa për t’ju ndihmuar të hiqni qafe zakonet e këqija

zakonet-e-keqija

Psikologët do t’ju tregojnë se është e mundur të hiqni qafe çdo zakon të keq. Kjo sigurisht tingëllon inkurajuese, por çfarë duhet të bëjmë vërtet për ta bërë atë që të funksionojë?

Ekspertët rekomandojnë të ndiqni këta pesë hapa nëse doni të zëvendësoni një zakon të keq me një të mirë:

  1. Bëhu i sinqertë me veten tënde

Sa më i sinqertë të jeni për veten tuaj në lidhje me zakonin tuaj të keq, aq më i madh është shansi që të shpëtoni prej tij, pohojnë psikologët. Lejoni që njerëzit tuaj të afërt të interesohen për ju që t’ju japin një kritikë të sinqertë dhe mos mohoni që keni një problem, edhe nëse mendoni se ata e ekzagjerojnë pak në kritikat e tyre.

  1. Shkruani shënime për zakonin tuaj të keq

Shumë psikologë besojnë se nuk është gjë e keqe të analizosh vetë zakonin tënd të keq duke shkruar të dhëna përkatëse. Për shembull, nëse kafshoni thonjtë, mund të vëreni në cilën orë të ditës e bëni më shpesh, përafërsisht sa zgjat dhe ku e bëni. Duke analizuar këto të dhëna, ju mund të merrni informacione përkatëse që mund t’ju ndihmojnë të kuptoni më mirë zakonin tuaj të keq, por gjithashtu të gjeni një mënyrë për ta eliminuar atë.

  1. Bëni durim dhe vendosni një qëllim të mundshëm

Është joreale të presësh të heqësh qafe zakonin tënd të keq menjëherë nëse e ke pasur me vite. Për këtë arsye, është e rëndësishme të vendosni qëllime të mundshme në fillim të luftës kundër një zakoni të keq, përmbushja e të cilit përfundimisht do t’ju sjellë më afër qëllimit përfundimtar –  eliminimit të tij të plotë.

  1. Kërkoni ndihmën e një miku

Shumë njerëz nuk janë mjaft të disiplinuar dhe kanë nevojë për udhëzime nga mjedisi që të jenë në gjendje të përmbushin qëllimet e tyre. Mos ki turp të kërkosh ndihmën e miqve dhe kërkoju atyre që të kontrollojnë ty dhe ndoshta edhe të qortojnë kur vëren se po praktikon zakonin tënd të keq.

  1. Përdorni aplikacione

Ka shumë aplikacione për telefona mobilë që mund t’ju ndihmojnë të hiqni qafe zakonet tuaja të këqija. Thjesht kërkoni për ato që ju interesojnë, dhe pothuajse me siguri do të gjeni softuerin e duhur që i përshtatet nevojave tuaja. Aplikimet më të njohura janë për humbjen e peshës, aktivitetin fizik dhe planifikimin, por sigurisht që nuk janë të vetmet që mund të jenë të dobishme për ju, shkruan Bright Side.


Kosova In EU

Kosovain.eu është media online e themeluar në vitin 2009. Qëllimi kryesor ishte dhe mbetet informimi i shpejtë, i paanshëm dhe profesional, si një nga shtyllat kryesore të një shoqërie që aspiron integrimin në familjen evropiane.

Kontakti:

Adresa: Rr. “Shaban Polluzha”, Ndërtesa I, Kati 7, Nr.59, 10000 Prishtinë, Kosovë

Tel: + 383 38 71 77 88

Email: [email protected]


Për ne