Roja e kampit të përqendrimit dënohet për më shumë se 5000 akuza, në një nga gjykimet e fundit naziste në histori

200723114314-01-nazi-guard-trial-0723-exlarge-169

Një ish-roje naziste e kampit të përqëndrimit u dënua për mijëra akuza pasi konsiderohet se ishte një aksesor i vrasjes dhe iu dha dënimi me dy vjet burg, të enjten, njoftoi një gjykatë.

Një burrë 93-vjeçar, i identifikuar si Bruno D., u gjykua për 5,230 akuza për vrasje gjatë kohës së tij si roje SS në kampin e përqendrimit Stutthof, nga viti 1944 deri më 1945.

Ai u shpall fajtor nga gjykata e të miturve në Hamburg për ndihmë në vrasjen e të paktën 5,232 personave. Ai u përball me një gjykatë për të mitur sepse ishte 17 vjeç në kohën kur shërbeu në Stutthof.

I pandehuri më parë kishte pranuar si roje në kamp, ​​por i tha gjykatës në fillim të gjykimit se ai nuk kishte zgjidhje në atë kohë. Ai u rrit në një fshat nga Danzig, i cili tani është qyteti polak i Gdansk.

Më shumë se 40 bashkë-paditës nga Franca, Izraeli, Polonia dhe Shtetet e Bashkuara dëshmuan kundër ish rojes SS gjatë gjyqit, i cili filloi në tetor.

Gjykimi pas më shumë se 75 vitesh qysh kur mbaroi Lufta e Dytë Botërore në Evropë, do të jetë një nga gjykimet e fundit të një ish-nazisti.

Vlerësohet se rreth 65,000 njerëz u vranë gjatë Holokaustit në kampin e përqëndrimit Stutthof, afër qytetit polak që tani quhet Gdansk.

Bruno D. mori vëmendjen e prokurorëve gjatë gjyqit historik të ish rojes Sobibor SS John Demjanjuk. Ai u akuzua në Prill të viti 2019-të dhe jeton me familjen e tij në Hamburg.

Sipas aktakuzës së ngritur ndaj tij, Bruno D. me vetëdije mbështeti “vrasjen tinëzare dhe mizore” në kampin e përqendrimit të Stutthof.

Të burgosurit në Stutthof u vranë duke u qëlluar në pjesën e prapme të qafës, duke u helmuar me gaz Zyklon B dhe nuk u jepej as ushqim e ilaçe, pretendojnë dokumentet e gjykatës.

Aktgjykimi është parë si “drejtësi simbolike” për viktimën e kampit, Ben Cohen, gjyshja e të cilit Judy Meisel u burgos në kamp.

Në emër të gjyshes dhe familjes sonë, ky aktgjykim dërgon një mesazh të fuqishëm se një roje në çdo kamp nuk mund të mohojë përgjegjësinë për atë që ndodhi, “shkroi Cohen.

Nëna e gjyshes së tij, Mina Beker, u vra në kamp. Meisel dhe motra e saj mbijetoi dhe shpëtoi në Danimarkë.

Fatkeqësisht, shumica e autorëve të Holokaustit nuk u ndoqën kurrë penalisht dhe kështu neve na mbetet diçka që konsiderohet më shumë si drejtësi simbolike sesa drejtësi e vërtetë“, tha ai.

Më e rëndësishme për ne është që këto gjëra të tmerrshme nuk duhet të ndodhin kurrë më dhe që bota mund të edukohet për aftësinë që njerëzit në dukje normale të jenë pjesë e së keqes më të tmerrshme.

2 shtator 2016, kampi i përqëndrimit në Stutthof, Poloni,

Kjo vjen pasi një burrë 95-vjeç, i akuzuar si roje në të njëjtin kamp si Bruno D., u akuzua më 14 korrik për krime lufte gjatë Holokaustit, në Wuppertal të Gjermanisë, njoftoi gjykata e qarkut javën e kaluar.

Prokurorët gjermanë po hetojnë 14 raste të tjera të lidhura me kampet e përqendrimit të Buchenwald, Sachsenhausen, Mauthausen dhe Stutthof, sipas Zyrës Qendrore për Hetimin e Krimeve Naziste.

Themeluar së pari nga nazistët në vitin 1939, Stutthof i çoi në shtëpi gjithsej 115,000 të burgosur, më shumë se gjysma e të cilëve vdiqën atje. Rreth 22,000 vazhduan të transferohen nga Stutthof në kampe të tjera naziste.

Rreth 6-milionë hebrenj u vranë në kampe përqendrimi naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore. Gjithashtu u vranë qindra mijëra romë dhe njerëz me aftësi të kufizuara mendore ose fizike.


Kosova In EU

Kosovain.eu është media online e themeluar në vitin 2009. Qëllimi kryesor ishte dhe mbetet informimi i shpejtë, i paanshëm dhe profesional, si një nga shtyllat kryesore të një shoqërie që aspiron integrimin në familjen evropiane.

Kontakti:

Adresa: Rr. “Shaban Polluzha”, Ndërtesa I, Kati 7, Nr.59, 10000 Prishtinë, Kosovë

Tel: + 383 38 71 77 88

Email: [email protected]


Për ne