BE

BE

Gjermania e Austria duan që BE-ja t’i kushtojë më shumë vëmendje Ballkanit

Publikuar më 15 Korrik 2017

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

President?t e dy vendeve fqinj? gjat? nj? takimi t? p?rbashk?t b?n? thirrje, q? vendet e BE-s? t'i kushtojn? m? shum? v?mendje Ballkanit Per?ndimor.

“BE-ja do t? b?nte mir?, q? t'u ofroj? dor?n konkretisht gjasht? vendeve”, tha presidenti i Gjermanis? Frank-Walter Steinmeier n? takimin e par? me kreun austriak t? shtetit Alexander Van der Bellen n? Vjen?. Gjendja e vendeve pasuese t? ish-Jugosllavis? vazhdon t? jet? e v?shtir?, tha Steinmeier. Atij i ?sht? b?r? s? fundi e qart?, se "stabiliteti n? Bllkanin Per?ndimor ?sht? i garantuar, n?se ruhet perspektiva europaine". Edhe presidenti i Austris? Van der Bellen u shpreh p?r m? shum? "v?mendje" t? BE-s? ndaj Shqip?ris?, Bosnje-Hercegovin?s, Serbis?, Maqedonis?, Malit t? Zi dhe Kosov?s.

N? rajon mbizotrojn? konfliktet etnike. P?rve? k?saj Rusia p?rpiqet t? zgjeroj? influenc?n n? Ballkan. BE-ja antar?simin e mundsh?m t? gjasht? vendeve e ka kusht?zuar me nj? proces me disa etapa. Gjat? vizit?s s? tij t? par? n? Vjen?, qeveria e s? cil?s ndjek nj? kurs kund?r migrant?ve, Steinmeier kritikoi edhe formulat e thjeshtuara dhe zgjidhjet n? nivel komb?tar p?r problemitn e refugjat?ve.

Austria diskuton mbylljen e kufijve

“Kush e anashkalon Europ?n n? zgjidhjen e domoshme aktuaisht, vepron me dritshkurt?si, sipas mendimit tim”, tha Steinmeier. N?se k?rkohen ndryshime n? itinerarin e Mesdheut m? t? p?rdorur aktualisht prej refugjat?ve, mbetet gjithmon? ??shtja e menaxhimit konkret. N? Austri ministri i Jasht?m Sebastian Kurz (ÖVP) mb?shtet k?rkes?n p?r mbylljen e itinerarit t? Mesdheut. "Esht? evidente, q? refugjat?ve q? vijn? n? Mesdhe ne duhet t'u japim arsye p?r t? qendruar n? atdheun e tyre", u shpreh Steinmeier duke b?r? thirrje p?r zgjidhje gjith?p?rfshir?se.

Van der Bellen u shpreh n? kontekstin e spekulimeve p?r nj? mbyllje t? mundshme t? kalimit kufitar n? Brenero mes Austris? dhe Italis?, q? kjo t? mos ekzagjerohet. Masat e fundit t? qeveris? s? Vjen?s n? k?t? drejtim jan? "masa t? p?rgatitjes teorike p?r nj? rast ekstrem, q? n? fakt nuk ?sht? ende konkret.".N? programin e Steinmeierit ishte edhe nj? takim me kancelarin e Austris? Christian Kern (SPÖ) si dhe nj? bised? me intelektual?, ku merrnin pjes? nd?r t? tjer? shkrimtari austriak Robert Menassedhe filozofi Konrad Paul Liessmann.