BE

BE

BE deklarohet për përfshirjen e SHBA-së në dialogun Kosovë – Serbi

Publikuar më 05 Qershor 2018

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

Vendet anëtare të BE-së kërkojnë që ato të përfshihen në fazën përfundimtare të dialogut midis Kosovës dhe Serbisë, që do të çonte në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme për një normalizim të plotë të marrëdhënieve të të dyja vendeve.

Siç konfirmojnë burimet evropiane, shtetet anëtare kanë filluar të tregojnë mosmiratimin e tyre për mungesën e transparencës në lidhje me dialogun politik, veçanërisht në lidhje me kapitullin që merret me marrëveshjen përfundimtare.

Kjo u theksua qartë të premten e kaluar, në një takim ku përfaqësuesit e EEAS (Shërbimi i Veprimit të Jashtëm të BE-së), njoftuan përfaqësuesit e vendeve anëtare të BE-së për procesin e dialogut.

Siç bëjnë të ditur burimet nga REL, shtetet anëtare nuk janë të kënaqur që janë plotësisht të përjashtuar nga ky proces. Siç shpjegojnë burimet diplomatike, ekipi në Bruksel nuk konsultohet me asnjë shtet anëtar asnjëherë, madje edhe ato që konsiderohen si të mëdha apo më të rëndësishme.

Dialogu po hyn në një fazë kritike dhe shtetet anëtare nuk janë të përfshira në krijimin e një marrëveshjeje përfundimtare, që do të jetë historike. Ne po bëhemi dyshues pse ekipi i Federica Mogherini (zyrtare e Lartë e Politikës së Jashtme të BE-së), e mban të gjithë këtë në konfidencë të madhe ", tha një burim diplomatik për REL.

Ky bashkëbisedues shpjegoi se raportet e ekipit të Mogherini mbi dialogun ishin kryesisht "sipërfaqësore dhe pozitive" me të vetmin konfirmim që të dyja palët (Beogradi dhe Prishtina), ishin të angazhuar për arritjen e një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse.

Megjithatë, ka shumë paqartësi për shtetet anëtare rreth asaj se çfarë do të mbulohet nga kjo marrëveshje. Gjithashtu, ka një numër pyetjesh në lidhje me cilësinë e tërë procesit, veçanërisht në lidhje me përmbajtjen e marrëveshjes përfundimtare.

Siç sqaruan burimet e SHSE, ata në Bruksel po udhëheqin dialogun "për kalendarin dhe jo thelbin", sepse marrëveshja e arritur midis dy presidentëve do të përputhet me fundin e mandatit të Frederica Mogherini, që do të shërbejë për marrëveshjen historike midis Kosovës dhe Serbisë për t'u lënë pas trashëgimia e saj politike.

Duke marrë parasysh peshën e kësaj marrëveshjeje, e cila do të mbetet në anën e pasme të BE-së për ta mbajtur atë deri në fund, kërkohet të "hapë" ekipin e Mogherinit në kryeqytetet e BE-së dhe përfshirjen e tyre në marrëveshjen përfundimtare që do të çonte në një normalizim gjithëpërfshirës të marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës .

Një nga hapat që po diskutohet tani është ideja për ta përfshirë këtë çështje në aktet përfundimtare në samitin e qershorit, ku krerët e shteteve dhe qeverive të BE-së do të diskutojnë për situatën në Ballkanin Perëndimor.

Një burim diplomatik i ka konfirmuar REL-it se një nga pikat në përfundimet përfundimtare është kërkesa që vendet e BE-së "të përfshihen" në përgatitjen për një marrëveshje gjithëpërfshirëse midis Serbisë dhe Kosovës.

Nëse konkluzionet përfshijnë edhe kërkesën për përfshirjen e shteteve anëtare në këtë proces, atëherë ekipi i Mogherinit do të jetë i detyruar të përmbushë kërkesat e vendeve të Bashkimit Evropian, gjë që do t'i jepte këtij dokumenti një karakter formal.

Autoritetet e Ballkanit nga shtetet anëtare takohen rregullisht këto ditë për të përgatitur një projekt të konkluzioneve që do të miratohen zyrtarisht në një samit më 28 dhe 29 qershor.