KURIOZITETE

KURIOZITETE

Ke humbur pesh? pa qen? n? diet?? Ja 7 arsye t? mundshme

Publikuar më 06 Gusht 2017

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

Luhatje t? vogla t? peshës gjat? vitit konsiderohen normale, por n? qoft? se r?nia ?sht? m? e madhe e sidomos pa arsye, ?sht? mir? t? b?ni nj? kontroll sepse mund t? jet? shenja e nj? sëmundjeje serioze

T? mbash n?n kontroll pesh?n ?sht? sigurisht e dobishme, por kjo nuk do t? thot? q? duhet t? b?hemi skllav. "N? koh?n e tanishme, me gjith? aplikacionet e ndryshme si "food-tracking" e "weight-tracking" q? jan? n? dispozicion, rreziku ?sht? m? shum? i nj? kontrolli t? tep?rt sesa i nj? p?rkujdesjeje - paralajm?ron n? fakt doktor Stefano Erzegovesi, specialist n? Psikiatrin? dhe Shkenc?n e Ushqimit pran? Qendr?s s? Shqet?simeve Ushqimore t? Spitalit San Raffaele Turro - k?shtu, edhe n? munges? t? nj? s?mundjeje specifike, ?sht? mir? t? peshohesh, por jo m? shum? se nj? her? n? muaj, n? m?ngjes dhe n? agj?rim dhe gjithmon? n? dit?n e mesit t? jav?s". Duke pasur parasysh k?t?, n? rastin q? vihen re luhatje t? pesh?s, q? nuk i atribuohet nj? humbjeje t? vecant? t? pesh?s, por gjithsesi ?sht? esenciale p?r t? kuptuar shkakun, sepse mund t? fshihet dicka tjet?r, shkruan Gazeta Shqip.

Probleme me tiroiden

Nj? nga simptomat m? t? zakonshme t? gjendr?s tiroide (sidomos kur tiroidja ?sht? shum? aktive) ?sht? humbja e pesh?s. "N? qof? se dyshohet p?r nj? problem me tiroiden, mund?sisht do t? vihet re edhe nj? oreks i shtuar ose do t? vuaj? nga zemra, n?nvizon doktoresh? Anne Cappola, endokrinologe dhe docente e mjek?sis? pran? Universitetit t? Pensilvanis?, por mund t? ken? edhe shqet?sime me gjumin ose vihet re nj? ndjesi e vazhdueshme nxeht?sie".

S?mundjet e zorr?ve

S?mundja e zorr?ve ose inflamacioni kronik i zorr?ve t? vogla, shkaktuar nga g?lltitja e glutenit, n? persona t? predispozuar gjenetikisht - mund t? provokojn? nj? humbje t? pesh?s dhe n? p?rgjith?si e shoq?ruar edhe me shqet?sime t? tjera gastrointestinale, si p?r shembull dizanteria.

"Edhe nj? problem n? pankreas, q? prodhon enzimat q? ndihmojn? tretjen, mund t? cojn? n? nj? humbje peshe t? menj?hershme v?ren Jamile Wakim-Fleming gastroenterologe pran? Cleveland Clinic, n? k?t? m?nyr? t? b?jm? kujdes me

simptomat e dhimbjeve t? barkut, t? p?rziera pas konsumimit t? ushqimeve vecan?risht me yndyr? si p?r shembull hamburger?t.

Diabeti

Sidomos n? faz?n fillestare, diabeti n? fillim mund t? shkaktoj? nj? humbje peshe. "N? disa raste mund t? paralajm?roj? edhe nj? etje t? pamotivuar bashk? me nj? ndjenj? t? vazhdueshme p?r t? urinuar, - shton doktoresh? Cappola. Jo vet?m kaq, por diabeti mund t? shtyj? organizmin t? marr? nga muskujt ushqimin q? ka nevoj?, n?p?rmjet t? cil?s shpjegohet edhe r?nia n? pesh? e menj?hershme.

Depresioni

Bashk? me nervozizmin dhe problemet e gjumit, humbja e oreksit ?sht? nj? nd?r efektet an?sore m? t? zakonshme t? depresionit dhe ky mund t? shkaktoj? nj? r?nie t? pesh?s. "Shpesh njer?zit nuk e kuptojn? as q? po bien n? pesh? sepse jan? t? mb?rthyer nga depresioni", n?nvizon prap? Cappola.

Artriti reumatid

Sic shpjegon doktoresha Kerry Hildreth, e specializuar n? mjek?sin? e organeve t? brendshme, asistente e gjeriatris? pran? Universitetit t? Kolorad?s, "kushtet inflamatore si artriti reumatid ose tipa t? tjera infeksionesh, mund t? rivendosin oreksin e pacientit duke shkaktuar n? vazhdim nj? reduktim t? ndjesh?m t? pesh?s trupore. Sikur t? mos mjaftonte, k?to shqet?sime mund t? shkaktojn? nj? inflamacion t? zorr?ve duke ndikuar n? kapacitetin e thithjes s? ushqimeve e duke provokuar k?shtu tretjen.

Dieta e varf?r

N? mosh?n e rritur, tretja - e jo vet?m rritja e pesh?s - ?sht? shpesh e shoq?ruar me nj? rrezik t? madh t? vdekshm?ris?. "?sht? kjo q? shum? ekspert? e p?rcaktojn? "paradoksi i obezitetit", thekson prap? Hildreth - e shpjegohet me faktin se me kalimin e viteve, stomaku ka tendenc? t? qet?sohet m? leht? dhe b?n q? t? ndjehesh i ngopur m? gjat?, nd?rkoh? disa impulse cerebrale q? kontrollojn? oreksin dhe ngopjen, zbuten. Gjith? kjo i shtyn personat e moshuar t? han? m? pak, por k?shtu privojn? organizmin e tyre nga ushqimet q? kan? nevoj? dhe p?rfundojn? n? m?nyr? t? pakthyeshme me r?nie peshe". ?sht? mir? t? b?sh kujdes edhe n? farmaci, sepse disa nga k?ta, sic zbulon p?rs?ri gjeriatra amerikane "mund t? reduktojn? ndjesh?m oreksin, k?shtu q? ?sht? e nevojshme t? kontrollosh me kujdes si sasin? e ushqimit t? g?lltitur edhe shpesht?sin? n? t? ngr?n?.

Kanceri

Tipe t? ndryshme tumoresh, si p?r shembull ulcera n? stomak dhe n? zorr?, mund t? shkaktojn? inflamacione dhe probleme me thithjen q? cojn? n? nj? r?nie peshe t? menj?hershme. "Kur nj? pacient vjen tek un? duke u ankuar p?r nj? r?nie t? pashpjegueshme t? pesh?s, gj?ja e par? q? b?j ?sht? kontrollimi i stomakut, zorr?s s? trash? dhe zorr?ve n? nj? k?rkim t? nj? kanceri t? mundsh?m ose nj? inflamacioni, - pranon doktoresha Wakim-Fleming - pas nj? k?rkimi t? nj? tumori t? mundsh?m n? ezofag.