KURIOZITETE

KURIOZITETE

I thuri 2,900 vargje dashurisë së pamundur

Publikuar më 20 Qershor 2019

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

Poema më e gjatë e dashurisë në botë u krijua në vitin 1844 në Banska Stiavnica në Sllovaki. Janë 2 900 vargje të një shkrimtari vendas.

Sot, qyteti i vogël mesjetar dëshiron të transformohet në një vend pelegrinazhi për të dashuruarit në mbarë botën, në sajë të një "Banke Dashurie" krijuar për të ruajtur historitë e tyre, transmeton ATSH shkrimin e AFP-së.

Që Banska Stiavnica t'i bashkohet Parisit apo Veronas në hartën e vendeve romantike, një OJQ lokale kultivon kujtimin e historisë fatale të poetit Andrej Sladkoviç dhe muzës së tij Marina, detyruar nga prindërit e saj borgjezë që të martohej me një prodhues buke dhe jo me një poet të varfër.

Ish-shtëpia e Marinës ka 100 000 ndarje, destinuar për të pritur historitë e dashurisë dhe kujtimet e çifteve.

Publikuar në vitin 1846, poema e gjatë ku Andrej Sladkoviçit që shpreh pasionin dhe zhgënjimin nga dashuria, u regjistrua si vepra e këtij lloji më e gjata në botë nga Akademia Botërore e Rekordeve, që ndodhet në Majemi, në Florida dhe rivali kryesor i librit të rekordeve "Guinness".

Kjo vepër është përkthyer në disa gjuhë.

"Kur, 100 000 ndarjet do të mbushen me histori, kjo bankë do të bëhet vendi i përqëndrimit më të madh të dashurisë në botë, epiqendra e dashurisë", theksoi Katarina Javorska, ngarkuar për marrëdhëniet publike të OJQ-së.

Shoqata ka vendosur selinë e saj në ish-shtëpinë e Marinës dhe pas dy vitesh punime, inauguroi në muajin dhjetor një ekspozitë interaktive duke prezantuar një kopje të dorëshkrimit të poemës të Sladkovic, bibliotekën e tij dhe një "metër dashurie" që maste forcën e ndjenjave të një çifti.

Por, nën shtëpi duket se do jetë pika kryesore e tërheqjes, me "Bankën e Dashurisë".

Një tunel i gjatë në pjesën nëntokësore të ndërtesës është transformuar në dhomën që numëron 100 000 ndarje, ku të dashuruarit mund të depozitojnë historitë e tyre në kohë të caktuara të vitit.

Jo çuditërisht, data e ardhshme është... Shën Valentini. Amatorët mund të rezervojnë vendin e tyre në http://epicentrumoflove.com.