KURIOZITETE

KURIOZITETE

Rekord botëror, Etiopia mbjell mbi 350 milionë pemë në 1 ditë

Publikuar më 31 Korrik 2019

Artikuj të ngjashëm

Etiopia ka shënuar një rekord të ri botëror duke mbjellë më shumë se 350 milion pemë të reja brenda një dite. Fushata e titulluar "Trashëgimia e Gjelbër" synon ripyllëzimin e vendit për të parandaluar katastrofat mjedisore që vijnë si pasojë e ndryshimeve klimatike dhe procesit të shkretëtirëzimit.

Nismës së gjelbër të shpallur nga kryeministri i vendit, Abiu Ahmed, iu përgjigjën të hënën miliona qytetarë.

Nëpunësit e shtetit po ashtu u lejuan të shkëputen nga puna për të mbjellë fidanë të rinj. Në përfundim të aktivitetit, autoritetet njoftuan se vullnetarët kishin mbjellë mbi 353 milionë e 633 mijë pemë në vetëm 12 orë.

Deri në muajin tetor, Etiopia parashikon që të mbjellë rreth 4 miliardë fidanë të rinj në total.

Shteti verilindor afrikan ka sipërfaqe drusore në vetëm 4 për qind të territorit, hapësirë e cila është zvogëluar me tetë herë krahasuar me 100 vite më parë.

Vendi po vuan efektet e krizës klimatike, me degradim dhe gërryerje të tokës, shpyllëzim dhe përmbytje të përsëritura që kanë dëmtuar bujqësinë vendase.

Nisma etiopiane e pyllëzimit të vendit ka frymëzuar lëvizje të ngjashme në mbarë botën, pasi mendohet se nëse do të rimbilleshin të gjitha pemët e prera në shekujt e fundit, do të parandalohej dy e treta e ngrohjes globale të shkaktuar nga gazrat e karbonit në atmosferë.