Kosovë

Kosovë

Në Gjermani, mungesë punëtorësh, kërkohen këto profesione

Publikuar më 07 Mars 2018

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

Numri i vendeve të punës të paplotësuar në Gjermani në tremujorin e fundit të vitit të shkuar ka qenë 1,2 milionë, njoftojnë medie.

Instituti për hulumtimin e tregut të punës (IAB) në Nuremberg thekson se kërkimi më i madh për punëtorë është në sektorin përpunues dhe në atë ndërtimor, transmeton Koha.net.

Ndërmarrjet ndërtimore gjermane aktualisht kërkojnë rreth 100 mijë punëtorë të profileve të ndryshme.

Mungesa e ekspertëve vërehet pothuaj në të gjithë sektorët e profesionet më të kërkuara janë elektroteknikët, mekanikët, teknikët mjekësor , programuesit, inxhinierë nga të gjitha profilet si dhe zanatet tradicionale, teneqepunues, hidraulik.

Si rëndom, është kërkesë e madhe për personelin mjekësor e në kohë të fundit ka mungesë të madhe të instruktorëve të vozitjes, shoferëve të autobusëve e të kamionëve.

Sindikata gjermane dhe punëdhënësit kohë më parë kanë arritur marrëveshjen për paga më të mëdha dhe për orar më të mirë të punës. Marrëveshja është arritur në fund të janarit e në fillim të shkurtit të këtij viti dhe ajo parasheh ngritje të pagës nga 4,3 për qind që nga 1 prilli.