Kosovë

Kosovë

D'Addario: KFOR-i e ka për detyrë edhe të mundësojë dialogun

Publikuar më 16 Nëntor 2019

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

Situata e sigurisë në Kosovë është e qetë dhe stabile, por rrethanat politike dhe çështjet e papërmbyllura në rajon, sidomos marrëdhënia mes Kosovës dhe Serbisë, mbeten një faktor që vazhdimisht shihet si kërcënim potencial për sigurinë dhe stabilitetin.

Për këtë arsye, misioni i NATO-s në Kosovë, KFOR-i, tashmë në mandatin e vet ka edhe krijimin e rrethanave që do të mundësojnë procesin politik mes Kosovës dhe Serbisë, përkatësisht dialogun, i cili do të duhej të përmbyllte çështjen e hapur të marrëdhënieve mes dy vendeve.

Kështu thotë në një intervistë për mediat e Grupit KOHA Lorenzo D'Addario, gjeneralmajori italian, i cili ka udhëhequr misionin e KFOR-it prej nëntorit të vitit të kaluar, dhe tani përgatitet që ta dorëzojë udhëheqjen tutje, tek komandanti i ardhshëm, i 24-ti me radhë.

"Dialogu Kosovë-Serbi është një copëz shumë e rëndësishme, ngase do të zhbllokonte shumë situata dhe do të siguronte që Kosova të jetë në gjendje që të nxjerrë përfitime të plota prej asaj që i ofrohet si pjesëtare e komunitetit ndërkombëtar. Është situatë e përsosur që, sipas mendimit tim, sjell me vete edhe disa gjëra të tjera. E di se shumica e shqetësimeve të njerëzve kanë të bëjnë drejtpërsëdrejti me ekonominë dhe të tjera, por si një pjesëtar i komunitetit ndërkombëtar shoh se gjërat lidhen kryesisht me sigurinë, se pa dyshim mungesa e një zgjidhjeje politike ka ndikim te faktorët ekonomikë", ka thënë gjeneralmajori Lorenzo D'Addario.

Intervista po transmetohet në Interaktiv të KTV-së. Të plotë mund ta lexoni në numrin e së shtunës të Kohës Ditore.