Kosovë

Kosovë

HRW: Probleme në respektimin e të drejtave të njeriut në Kosovë

Publikuar më 15 Janar 2020

Artikuj të ngjashëm

Organizata ndërkombëtare Human Rights Watch publikoi të martën raportin e përvitshëm për të drejtat e njeriut, ku pjesën për Kosovën e nis me përgjegjësitë për krimet e luftës.

Në raport thuhet se Zyra e Prokurorit në Hagë, e cila trajton krimet e luftës në Kosovë, ka thirrur për intervistim kryeministrin e Kosovës, Ramush Haradinaj, i cili më pas ka dhënë dorëheqje.

Derisa nuk është ngritur ende asnjë aktakuzë, raporti thekson se ish-pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës pritet të paditen.

Në raport, mes të tjerëve, përmendet edhe rasti i Goran Stanishiqit, ish-pjesëtar i forcave jugosllave, të cilin Gjykata Themelore në Prishtinë e dërgoi në paraburgim, për shkak të pjesëmarrjes së dyshuar në krimet kundër shqiptarëve në fshatin Sllovinje, në prill të vitit 1999.

Raporti thekson se, gjatë vitit 2019, Kombet e Bashkuara nuk kanë kërkuar falje dhe nuk kanë paguar kompensim individual për viktimat e helmimit që, pas luftës së viteve 1998-99, janë detyruar të jetojnë në disa kampe në veri të Kosovës, të udhëhequra nga Misioni i Përkohshëm i Kombeve të Bashkuara në Kosovë - UNMIK.

Kërkimfalja dhe kompensimi janë rekomanduar nga Paneli Këshillëdhënës për të Drejtat e Njeriut, një mekanizëm i pavarur i ngritur në vitin 2006 për të shqyrtuar ankesat e abuzimeve nga UNMIK-u.

Viktimat kanë qenë pjesëtarë të komuniteteve: rom, ashkali dhe egjiptas.

Këto komunitete, thuhet në raportin e organizatës Human Rights Watch, kanë vazhduar të kenë vështirësi në sigurimin e dokumenteve personale.

Asnjë përparim konkret nuk është raportuar në integrimin e tyre, thuhet në raport.

"Tensionet ndëretnike kanë vazhduar gjatë vitit 2019 sidomos në veriun e ndarë të Kosovës", thekson raporti.

/shkrimin e plotë e gjeni në Radion Evropa e Lirë/