Kult-Showbiz

Kult-Showbiz

Kosova ende nuk i plotëson kriteret për pjesëmarrje në Eurovision

Publikuar më 05 Korrik 2018

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

A do të marrë më në fund Kosova një ftesë për të marrë pjesë në Eurovision?

Pas viteve të shumë teorive, shpresave në rritje dhe instancave të mbingarkesës, transmetuesi kosovar RTK raporton se kanë qenë në diskutime me Bashkimin Evropian të Transmetimeve (EBU).

Mentor Shala, drejtori i përgjithshëm i RTK-së, përfaqësoi transmetuesin publik në takimin me Jean-Paul Philippot, drejtorin e përgjithshëm të EBU-së, gjatë së cilës diskutuan rreth bashkëpunimit të mëtejshëm midis dy organeve dhe mundësisë së anëtarësimit të plotë të Kosovës.

Raportimet e hershme sugjeruan se anëtarësimi i Kosovës do të vendoset me një votim të mbajtur nga Asambleja e Përgjithshme e EBU-së.

Megjithatë, EBU-ja ka bërë sqarime rreth propozimit për votim duke thënë se RTK-ja ende nuk i ka plotësuar kriteret e kërkuara.

"RTK aktualisht nuk i plotëson kriteret për anëtarësim të plotë të EBU-së, por u ra dakord në Asamblenë e Përgjithshme të EBU-së në Tiranë (29 qershor) se do të vazhdojnë diskutimet konstruktive midis EBU dhe RTK rreth mundësive të ardhshme për bashkëpunim më të ngushtë", i është përgjigjur organizata portalit wiwibloggs.

Aktualisht RTK-ja nuk ka të drejtë të anëtarësimit të plotë në EBU pasi që nuk është anëtar i Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit.

Për të qenë anëtar i ITU-së, një vend duhet të jetë anëtar i Kombeve të Bashkuara. Kosova nuk është anëtare e OKB-së, megjithëse diskutimet janë në vazhdim.

Një numër shtetesh transmetuesish të të cilave janë anëtarë të EBU nuk e njohin Kosovën si një vend të pavarur. Si Serbia, ashtu edhe Algjeria, Armenia, Azerbajxhani, Bjellorusia, Bosnja dhe Hercegovina, Qiproja, Gjeorgjia, Greqia, Izraeli, Libani, Moldavia, Maroku, Rumania, Rusia, Sllovakia, Spanja, Tunizia dhe Ukraina.