Rajon-Botë

Rajon-Botë

Steinmeier krijon ura p?r formimin e qeveris? gjermane

Publikuar më 01 Dhjetor 2017

Artikuj të ngjashëm

Shiko arkivën e lajmeve

N? nj? rreth t? ngusht?, presidenti u p?rpoq t'i afroj? krer?t e partive CDU, CSU dhe SPD. Por formimi i nj? koalicioni me ata q? grinden pas humbjes s? zgjedhjeve nuk ?sht? i leht?.

Kur do t? ket? Gjermania m? n? fund nj? qeveri t? re? Kjo pyetje nuk mund t? marr? p?rgjigje t? prer? as pas takimit n? k?shtjell?n Bellevue, presidenca n? Berlin. Presidenti Frank-Walter Steinmeier i ftoi krer?t e partive n? nj? raund konsultimi n? presidenc?. Reth dy or? ai peshoi mund?sit? me kancelaren Angela Merkel, kryetarin e partis? kristiansociale (CSU) Horst Seehofer dhe me kryetarin e partis? socialdemokrate (SPD) Martin Schulz, n?se mund t? shmangen zgjedhjet e reja me nj? koalcion t? ri me baz? t? gjer? mes dy partive popullore. Ende mbetet e paqart? n?se mund t? ket? l?vizje drejt nj? koalicioni t? till?. Pas takimit n? mbr?mje nuk u publikuan detaje. P?rpjekja e par? p?r krijimin e qeveris? mes kristiandemokrat?ve/kristiansocial?ve (CDU/CSU), liberal?ve dhe ekologjist?ve d?shtoi.

N? bot?n e jashtme shum? shohin me shqet?sim k?t? zhvillim n? vendin m? t? fuqish?m ekonomik t? BE-s?, ku edhe dhjet? jav? pas zgjedhjeve ende nuk ka nj? qeveri t? re. Socialdemokrat?t pas humbjes n? zgjedhje e p?rjashtuan mund?sin? e pjes?marrjes n? qeveri. Presidentit Steinmeier, i cili p?r nj? koh? t? gjat? si minist?r i Jasht?m ka qen? kryediplomati n? vend, iu desh mjesht?ri diplomatike p?r t? gjetur fillin e bised?s mes pjes?marr?sve. Pik?nisja e k?tij nd?mjet?simi ?sht? e nd?rlikuar. N?se duhet t? pengohen zgjedhjet e reja, gj? q? po mundohet ta b?j? presidenti, at?her? mbeten vet?m dy opcione p?r krijimin e qeveris?: ose unioni konservator t? qeveris? me socialdemokrat?t, ose kancelarja duhet t? drejtoj? nj? qeveri t? pakic?s.

Por kancelarja do ta shmang? me t? gjitha mund?sit? nj? qeverisje t? pakic?s, sikurse ka theksuar ajo disa her?. Q?llimi i saj ?sht? mund?sisht sa m? shpejt t? drejtoj? nj? qeveri t? aft? t? veproj? edhe duke iu referuar vatrave nd?rkomb?tare t? kriz?s p?rreth Gjermanis?. Ndaj kancelarja ?sht? p?r nj? vazhdim t? koaliconit me socialdemokrat?t. Nj? qeveri pakicë, sipas saj do t? b?nte q? shpejt t? kishte zgjedhje t? reja. Por n? radh?t e socialdemokrat?ve n?n drejtimin e Martin Schulz ?sht? mjaft e diskutueshme mund?sia e nj? koaliconi me baz? t? gjer?. P?rderisa Schulz pas zgjedhjeve e p?rjashti k?t? n? m?nyr? kategorike, tani do t? duhej t? shkelej ky premtim ndaj socialdemokrat?ve, p?r t? nisur bisedimet e koaliconit me CDU/CSU. Sidoqoft? sondzahet aktuale me elektoratin flasin p?r nj? opcion t? till?, q? SPD-ja t? vazhdoj? koalicionin. Rreth 61 p?riqind e t? anketuarve e shohin k?t? si zgjidhje. Brenda SPD-s? 58 e mb?shtesin k?t? opcion.

Se si do t? vazhdoj? pas konsultimeve tek presidenti, kjo mbetet ende e hapur. T? gjith? pjes?marr?sit nuk u prononcuan p?r holl?si n ?publik, duke deklaruar, se t? premten do t? informojn? opinionin. Mbete pra e pasigurt? n?se deri n? Krishtlindje n? Gjermani do t? mund t? nisin bisedimet e koalicionit p?r formimin e qeveris? mes CDU/CSU-s? dhe SPD-s?.