Udhëzimet e reja thonë që ushqyerja e foshnjeve me gji është e sigurt pas anestezisë

benefits-breastfeeding-mother-1068x713-1-1024x684

Udhëzimet e reja të publikuara nga Shoqata e Anestezistëve në revistën “Anaesthesia”, për të përkuar me fillimin e Javës Botërore të Ushqyerjes me Gji (1-7 Gusht), thonë që ushqyerja me gji është e sigurt edhe pas anestezisë, sapo që nëna të jetë vigjilente dhe në gjendje të ushqejë.

“Udhëzimet thonë se nuk ka nevojë të hidhni poshtë qumështin e gjirit për shkak të frikës së kontaminimit, pasi provat tregojnë se ilaçet qetësuese të anestezionit dhe jo-opioide transferohen në qumështin e gjirit vetëm në sasi shumë të vogla”, shpjeguan autorët e studimit. “Pothuajse për të gjitha këto ilaçe, nuk ka asnjë provë të efekteve në foshnjën në gji.”

Sidoqoftë, ata këshilluan që ilaçet si opioidet dhe benzodiazepinat të përdoren me kujdes, veçanërisht pas dozave të shumta dhe te foshnjat deri në 6 javë. “Në këtë situatë, foshnja duhet të vëzhgohet për shenja të përgjumjes anormale dhe depresionit të frymëmarrjes, veçanërisht nëse gruaja po gjithashtu tregon shenja qetësie,” shpjegojnë ata. “Teknikat që zvogëlojnë përdorimin e opioidit janë të preferueshme për gruan që ushqejnë me gji. Anestezia lokale dhe rajonale janë të dobishme në këtë drejtim, dhe gjithashtu kanë ndërhyrjen më të vogël në aftësinë e gruas për t’u kujdesur për foshnjën e saj.”

Ata gjithashtu theksuan që kodeina nuk duhet të përdoret nga gratë që ushqejnë me gji pas shqetësimeve për qetësim të tepërt të disa foshnje, që lidhen me ndryshimet në metabolizëm.

Udhëzimet cekin që çdo femër me një foshnje të moshës 2 vjeçe ose më të vogël duhet të pyetet rutinisht nëse ushqejnë me gji gjatë vlerësimeve të tyre para operacionit, në mënyrë që të mund t’u shpjegohet atyre që ushqyerja me gji do të jetë e sigurt pas operacionit të tyre. Ata thonë: “Kur është e mundur, operacioni gjatë ditës është i preferueshëm për të shmangur ndërprerjen e rutinave normale. Një grua që ka një operacion gjatë ditës duhet të ketë një të rritur të përgjegjshëm që të qëndrojë me të për 24 orët e para. Ajo duhet të jetë e kujdesshme ndaj fjetjes me foshnjen dhe gjatë ushqimit të foshnjes në karrige ku mund ta zërë gjumi, pasi ajo mund të mos jetë aq e përgjegjshme sa në kushtet normale”.

Ata përfundojnë: “Si përmbledhje, aspektet farmakologjike të anestezisë dhe qetësimit kërkojnë pak ndryshime te gratë që ushqejnë me gji. Sidoqoftë, kujdesja mbështetëse për gruan në periudhën peri-operative, dhe këshillat e sakta, do të sigurojnë ndërhyrje minimale në këtë pjesë të rëndësishme të kujdesit për fëmijë. ”


Kosova In EU

Kosovain.eu është media online e themeluar në vitin 2009. Qëllimi kryesor ishte dhe mbetet informimi i shpejtë, i paanshëm dhe profesional, si një nga shtyllat kryesore të një shoqërie që aspiron integrimin në familjen evropiane.

Kontakti:

Adresa: Rr. “Shaban Polluzha”, Ndërtesa I, Kati 7, Nr.59, 10000 Prishtinë, Kosovë

Tel: + 383 38 71 77 88

Email: [email protected]


Për ne